Odborári listom žiadajú premiéra o viac peňazí v školstve

12.10.2012 Bratislava

Bratislava 12. októbra (TASR) – Školský odborový zväz poslal dnes premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) list, v ktorom ho žiada o zlepšenie finančnej situácie v školstve. Pre TASR to dnes povedal líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. "Poprosili sme ho, aby svojou osobnosťou ovplyvnil túto situáciu," uviedol Ondek. Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR reagoval, že keď bude list na úrad vlády doručený, budú pri jeho vybavovaní postupovať štandardným spôsobom.

Odborári, ktorí zastupujú verejné vysoké školy, sa dnes stretli v rámci pléna vysokých škôl s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD) v Kežmarských Žľaboch. Podľa Ondeka však na tomto stretnutí neotvárali otázku päťpercentného zvýšenia platov, ktoré im na rokovaní tento týždeň ponúkol šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD). Podľa jeho návrhu by si učitelia od nového roka mali k výplate prilepšiť o 32 eur, nepedagogickí zamestnanci o 18 eur. Opatrenie by sa však nedotklo vysokoškolských učiteľov.

"Otázku ponúkaného zvýšenia platov bude riešiť mimoriadna rada zväzu v pondelok (15.10.)," zopakoval líder odborárov. Tvrdí, že vláda nevyhovela žiadnej z požiadaviek odborárov. Na rokovaní s ministrom financií, školstva a práce žiadali minimálne desaťpercentné zvýšenie platov v budúcom roku. Jednou z požiadaviek štrajku z 13. septembra bolo aj navýšenie prostriedkov v školstve systémom postupových krokov na šesť percent z HDP. Na rokovaní sa však tejto téme venovali len okrajovo.

S Čaplovičom dnes odborári rozoberali vysokoškolskú novelu, ktorú schválila vláda SR a na najbližšej schôdzi by sa ňou mali zaoberať poslanci v parlamente. Riešili aj otázku nízkeho ohodnotenia nepedagogických zamestnancov, šéf rezortu školstva podľa Ondeka uviedol, že tabuľky, ktoré ich určujú, plánuje meniť.
 

Vyberte región